Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy-Britannia csak ENSZ-engedéllyel támadná Irakot

MTI
2002.05.10. 07:18
- Tony Blair brit kormányfő megígérte a brit Munkáspárt vezetőinek, hogy Nagy-Britannia csak akkor csatlakozik az Amerikai Egyesült Államokhoz egy esetleges Irak elleni katonai hadjáratban, ha ezt a katonai fellépést az ENSZ előzőleg jóváhagyja, és akkor is csupán az európai szövetségesekkel folytatott egyeztetések után. A nagy tekintélyű The Independent konzervatív napilap pénteki számában nyilvánosságra hozott értesülés szerint Blair a Munkáspárt országos végrehajtó bizottságának tagjaival folytatott szűk körű találkozásán tett ígéretet az Irakkal szembeni fellépés feltételeit illetően. A találkozó idejét és helyét nem közölte a lap.

London Washingtonnal vállvetve követeli Bagdadtól az ENSZ fegyverzetellenőrei visszatérésének engedélyezését. Idén áprilisban Blair azt állította, hogy a rendelkezésére álló számos bizonyíték szerint Irak rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. Washington hónapok óta a felszínen tartja egy esetleges, Szaddám Huszein iraki vezető rendszerének megdöntésére irányuló katonai támadás lehetőségét. Az esetleges támadást Washington az iraki tömegpusztító kapacitás kifejlesztésének gyanújával indokolja.