Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Falunkung-évforduló: szigorú biztonsági intézkedések Kínában

MTI
2002.05.13. 13:11
Szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe hétfőn Pekingben és más nagy városokban a Falunkung ellenzéki mozgalom megalakulásának 10. évfordulóján, hogy megakadályozzák a tüntetéseket. Mindössze egy magányos külföldi tüntetőt vettek őrizetbe a Tienanmen téren, aki kínai nyelven éltette a betiltott mozgalmat. Az egyenruhás és civilruhás rendőrök még a turisták táskáját is ellenőrizték röplapok, tiltakozó iratok után kutatva.

Hongkongban a mozgalom mezítlábas hívei kínai írásjeleket alkottak, és élő láncuk a "Falunkung jó" mondatot adta ki. Az AP szerint szolidaritási megmozdulásokat terveznek többek között Tokióban és Sydneyben is.

A kínai kormány 1999 júliusában tiltotta be az ősi kínai hagyományos testkultúrát és vallási doktrínákat felelevenítő mozgalmat a "közbiztonságot és a kommunista rendszert fenyegető veszély" címén.