Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Görögország megvétózná az uniós biztonságpolitikát

dpa
2002.05.14. 16:42
Ismét az Európai Unió védelmi tervének megvétózásával fenyegetőzik Görögország arra az esetre, ha Törökország cserébe az ottani NATO támaszpontok használatáért beleszólási jogot kap az unió védelmi-politikai kérdéseibe. Álláspontunk az európai biztonsági és védelmi politikával szemben világos, nincs helye kétségeknek - jelentette ki Christos Protopappas kormányszóvivő. Az ankarai szövegvázlat elfogadását minden rendelkezésünkre álló eszközzel megakadályozzuk, ha kell - tette hozzá.

Uniós partnerei hétfőn a tervezet elfogadására szólították fel. Az ankarai egyezmény értelmében Törökországnak beleszólási joga lenne az EU tervezett hatvanezer fős, humanitárius és békefenntartó feladatokat ellátó katonai erejének tervezett akcióiba. Görögország szerint az egyezmény sérti nemzeti érdekeiket. A görög vétó megakadályozhatja az új katonai erőt a macedóniai békefenntartás tervezett szeptemberi átvételét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?