Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Medgyessy délután találkozik Blairrel

MR
2002.05.16. 13:12
Berlin után csütörtökön egy napra London vendége Medgyessy Péter. A kijelölt kormányfőt brit kollégája, Tony Blair hívta meg, és a látogatást kiemelt fontosságúnak ítélik a brit fővárosban.

Medgyessy Péter először Jack Straw külügyminiszterrel ül tárgyalóasztalhoz, majd a londoni magyar nagykövetség ebédjén a brit gazdasági és politikai élet képviselőivel találkozik, akiknek tájékoztatást ad hamarosan megalakuló kormányáról. Ezután a kíséretében lévő Juhász Ferenc a brit védelmi miniszterrel találkozik, míg Medgyessy Pétert és kíséretének többi tagját Peter Mendelson munkáspárti képviselő hívta meg rövid eszmecserére. A volt brit miniszter alig néhány hete járt Magyarországon, és a rendszeres munkakapcsolaton túl több magyar politikushoz személyes jó kapcsolat is fűzi.

Ezt követően Tony Blair délután fogadja Medgyessy Pétert a Downing Street 10. szám alatti brit kormányfői rezidencián. Az egyórásra tervezett megbeszélés után a szocialisták kijelölt miniszterelnöke a brit és a magyar sajtó képviselőit tájékoztatja londoni megbeszéléseiről, mielőtt visszautazik Budapestre. A látogatást Londonban komoly várakozás előzte meg, hiszen jelzésértékű, hogy a brit kormányfő még hivatalba lépése előtt meghívta a kijelölt magyar miniszterelnököt.