Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Reformok várhatóak Palesztinában

MTI
2002.05.16. 17:57
Egy éven belül parlamenti és helyhatósági választások megtartását, valamint a Jasszer Arafat irányította kabinet átalakítását kezdeményezték csütörtökön a palesztin parlament vezető képviselői.

A palesztin parlament nyolctagú reformbizottsága Jasszer Arafat szerdai beszédével összhangban kezdeményezte: egy éven belül válasszák újjá a Palesztin Hatóság elnökét és a palesztin parlament tagjait, valamint a palesztin területek önkormányzatainak képviselőit, s 45 napon belül alakítsák át a 25 miniszterből álló palesztin kormányt. A tervet a jövő héten még jóvá kell hagynia az 1996-ban megválasztott palesztin parlament egészének.

A dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Jasszer Arafat szerdán elismerte: az általa irányított autonómiahatóság az utóbbi években "hibákat követett el", amelyeket gyorsan ki kell javítani. A hírügynökség szerint palesztin politikusok is bírálták már Arafat vezetési stílusát, és reformokat követeltek. Az Egyesült Államok és Európa is nyomást gyakorolt a palesztin elnökre, míg Izrael attól tette függővé a tárgyalásokat a Palesztin Hatósággal, hogy átfogó változtatásokat érvényesít-e a palesztin területeken. A palesztin parlament reformbizottságának egyik tagja szerint csütörtökön "a politikai intézmények reformjának programját terjesztették elő a messzemenő demokratizálás céljával".