Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Közel 80 halottja van a kolumbiai harcoknak

MTI
2002.05.16. 19:35
Kolumbiában két nap alatt 78-an vesztették életüket a hadsereg, szélsőbaloldali gerillák és a hadsereg bizonyos köreivel összefonódott szélsőjobboldali félkatonai alakulatok összecsapásaiban. A hadsereg csütörtöki bejelentése szerint az áldozatok nagy többsége "illegális csoportok tagja". Hónapok óta ez a legsúlyosabb veszteség a több évtizede tartó gerillaháborúban.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) felkelői és a jobboldali halálbrigádok Antioquía tartományban, Campamento település környékén csaptak össze kedden. A harcok után a térségbe benyomuló hadsereg maga is megölt 12 felkelőt, s összesen 78 holttestet számolt össze. A katonák közül is elesett egy - jelentette a Reuters. A 17 ezer tagot számláló FARC Latin-Amerika legnagyobb és legrégibb gerillahadserege. Hosszú évek óta elkeseredett háborút vív a hegyvidéki térség birtoklásáért jobboldali félkatonai alakulatokkal, amelyek emberjogi szervezetek szerint szorosan összefonódnak a reguláris hadsereg bizonyos köreivel. A felkelésben évente mintegy 3500 ember veszti életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?