Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eutanázia: Hollandia után Belgiumban is

MTI
2002.05.16. 21:26
Hollandia után Belgium a világ második országa, ahol engedélyezik a kegyes halált. A belga parlament nagy többséggel szavazta meg csütörtökön, két napig tartó vita után, az eutanáziát részlegesen legalizáló törvényt. A 86-51 arányban, 10 tartózkodás mellett elfogadott jogszabály alapján az önkéntes halált azok a gyógyíthatatlan betegek választhatják, akiknek halála belátható időn belül nem következik be, továbbá a tartós lelki bajokkal küszködő személyek. A holland példát követve a belga eutanáziatörvény is szigorú szabályokhoz köti a "támogatott öngyilkosságot" és nem jogosítja fel az orvosokat az élet tevőleges kioltására.

Ellenzői szerint az eutanáziatörvény nem nyújt kellő garanciát az esetleges visszaélések ellen. Az ellenzékben lévő kereszténydemokrata párt kész a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé vinni az ügyet. A szomszédos Hollandiában áprilisban lépett életbe a kegyes halálról szóló törvény.