Aliz
6 °C
14 °C

Az exit-poll szerint a Fianna Feil nyerte az ír választásokat

MTI
2002.05.18. 12:37
Bertie Ahern miniszterelnök jobbközép Fianna Fail pártja egyértelműen megnyerte egy exitpoll-felmérés szerint az ír törvényhozási választásokat, de nem szerzett abszolút többséget - jelentette szombaton reggel az RTE közszolgálati rádió. A szavazóhelyiségekből távozó választók kikérdezésén alapuló eredmény szerint a Fianna Fail a voksok 43 százalékát szerezte meg. A második helyen a fő ellenzéki párt, a Fine Gael végzett a szavazatok 22 százalékával - idézett az AFP az ír rádió jelentéséből.

A 70 ezer négyzetkilométer területű, de csupán 3,6 millió lakosú Írországban 2,95 millió szavazásra jogosult dönthetett a 166 tagú képviselőház 165 mandátumáról - a házelnök hagyományosan nem mérettetik meg saját választókörzetében. A szavazófülkék 15 órán át voltak nyitva - s közép-európai idő szerint éjfél előtt fél órával zártak -, hogy ezzel is csökkenjen a távolmaradók száma, amely a legutóbbi (1997-es) törvényhozói választáson meghaladta a 34 százalékot. Most a heves eső, a viharos időjárás ellenére csaknem kétszer annyian mentek el szavazni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?