Szilárda
-4 °C
2 °C

Az orosz kommunisták kizárták a pártból a duma elnökét

MTI
2002.05.25. 18:42
Az orosz kommunista párt központi bizottsága szombaton kizárta a párt soraiból Gennagyij Szeleznyovot, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma elnökét.

A plénum a 76 igen, és 25 nem szavazattal meghozott döntéssel a moszkvai pártszervezet korábbi verdiktjét hagyta jóvá. Szeleznyov bűne az, hogy a központi bizottság döntése ellenére nem volt hajlandó megválni a házelnöki poszttól. Szeleznyovot a döntés nyilvánosságra hozatala után rögtön soraiba hívta a Népképviselő nevű Kreml-párti frakció vezetője, Gennagyij Rajkov. A Vlagyimir Putyin elnök politikáját támogató mozgalmak bizalmát élvezve Szeleznyov minden valószínűség szerint független képviselőként is a duma élén marad.

Szeleznyov kálváriája áprilisban, a sajtóban "antikommunista puccsnak" elkeresztelt eseménysor idején kezdődött. A Kreml-párti többség a liberális ellenzék, és Vlagyimir Zsirinovszkij pártja támogatásával akkor - a korábbi osztozkodás óta eltelt időszak megváltozott erőviszonyaira hivatkozva - megfosztotta a kommunistákat szinte az összes bizottsági poszttól. Gennagyij Zjuganov pártelnök ezért demonstratív lépésre szólított fel minden parlamenti tisztségviselőt: tiltakozásul mondjon le pozíciójáról. Szeleznyov ennek nem tett eleget, és a múlt héten csatlakozott hozzá Nyikolaj Gubenko a kulturális, és Szvetlana Gorjacseva, az ifjúsági és nőügyi bizottság kommunista elnöke, akiket most szintén kizárt a pártból a központi bizottság.

Orosz belpolitikai megfigyelők szerint a háttérben a Kreml áll, amely a legnagyobb ellenzéki párt megosztására törekszik. Az állítólagos forgatókönyv szerint a Putyin iránt eddig is lojális Szeleznyov vezetésével mérsékelt baloldali mozgalom jönne létre, míg a Zjuganov-féle párt egyre inkább a politika perifériájára szorulna. Ezt támasztják alá a legutóbbi közvélemény kutatások is: a nemrég még 36 százalékos támogatottságával a legnépszerűbb oroszországi politikai erőnek számító kommunista párt ma a szavazatok 22 százalékára számíthatna a legnagyobb Kreml-párti tömörülés, az Egységes Oroszország 30 százalékával szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!