Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Száztíz éve született Tito

Népszava
2002.05.27. 06:02
Szombaton a horvátországi Kumrovec faluban, Josip Broz Tito szülohelyén néhány ezer ember gyűlt össze, hogy megemlékezzen az egykori Jugoszláv Szocialista Köztársaság elnöke születésének száztizedik évfordulójáról - jelentette a Beta és a B92 Rádió. Az összejövetelt a Josip Broz Tito Társaság, valamint a Horvátországi Antifasiszta Harcosszövetség szervezte.

A rendezvényen a népfelszabadító háború dalai hangzottak el, de maga az ünnepség a hivatalos horvát himnusszal kezdodött a mintegy 5 000 egybegyűlt előtt. Az egykori Jugoszlávia területén Szarajevó az egyetlen nagyobb város, melynek főutcája ma is Tito nevét viseli. A Bosznia-Hercegovina Televízió újságírója szombaton e szavakkal kommentálta az egykor jeles dátumot: "Függetlenül attól, hogy Titót személyét mennyire kérdőjelezi meg a kortárs boszniai történetírás, mégiscsak olyan személyiségként tartjuk számon, aki jelentős mértékben meghatározta az utóbbi ötven évet. Nemzedékek nőttek fel mellette, vezér volt, példakép, olyan ember, aki a jobb életet biztosította. Csak egy mellszobor és egy, a nevét viselő utca maradt utána; emlékül azoknak, akik még mindig szeretik és azoknak, akik szerették, ma már azonban megkérdőjelezik őt".