Aliz
6 °C
14 °C

Cseh diplomáciai botrány a Közel-Keleten

MTI
2002.05.27. 10:12
Csehország újabb diplomáciai hibát követett el a Közel-Keleten, amikor Jan Kavan cseh külügyminiszter szombaton lemondta már bejelentett találkozóját Jasszer Arafat palesztin elnökkel. Kavan ezt a lépést Milos Zeman kormányfő közvetlen utasítására tette meg, személyesen nem értett egyet vele - írja hétfői kiadásában két vezető cseh napilap, a baloldali Právo és a konzervatív Lidové Noviny. "Kavant kész tények elé állították. A miniszter nagyon felbőszült a kormányfő álláspontján, s a lemondását is fontolgatta" - nyilatkozta a Právonak az egyik cseh diplomata. Kavan, hogy csillapítsa a botrányt, megpróbálta lemondani Ariel Saron izraeli kormányfővel betervezett találkozóját is. Izraeli figyelmeztetésre, hogy ez újabb diplomáciai bonyodalmat eredményezne, mert a találkozó tényét már nyilvánosságra hozták, Kavan mégis tárgyalt Saronnal.

Az Arafat-Kavan találkozó elmaradását a cseh fél később azzal magyarázta, hogy azt a palesztin vezető mondta le, mégpedig elfoglaltságára hivatkozva. Olyan hírek is felröppentek, hogy Arafat ezzel válaszolt a cseheknek Zeman februárban, elhangzott Arafatot és a palesztinokat sértő kijelentéseire. A cseh kormányfő az izraeli Haarecnek adott interjújában ugyanis Adolf Hitlerhez hasonlította Arafatot, s javasolta Izraelnek, hogy telepítse ki a palesztinokat, ha azok nem fogadják el

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?