Árpád
-2 °C
4 °C

Jugoszlávia jogilag is megszűnik

Magyar Hírlap
2002.06.01. 09:57
A szövetségi képviselőház elfogadta a Szerbia és Montenegró jövőbeni viszonyát meghatározó egyezményt, és ezzel megalapozta a "harmadik" Jugoszláviát felváltó uniót. Ezzel lényegében megszűnt a Milosevicsék által létesített csonka Jugoszlávia. A honatyák előtt még annak a bizottságnak a megválasztása áll, amely az új állam alkotmányát dolgozza ki. A nyolctagú testületben helyet kap egy vajdasági küldött is. Valószínűleg ősszel kerül sor az új közös parlament tagjainak megválasztására.

Közben a belgrádi kormányt hideg zuhanyként érte George Bush elnök döntése, amellyel még egy évvel meghosszabbította a Jugoszlávia ellen tíz évvel ezelőtt bevezetett korlátozások hatályát. Az amerikai elnök a megoldatlan koszovói állapotokra és arra hivatkozott, hogy Milosevics háborús bűnökkel vádolt volt munkatársainak egy része még mindig szabadlábon van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?