Judit
2 °C
7 °C

Több tízezren tüntettek a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján

MTI
2002.06.05. 07:13
Mintegy tízezer hongkongi gyertyás megemlékezést tartott kedden este az 1989-es pekingi Tienanmen téri vérengzés áldozatairól. Mintegy tízezer hongkongi lakos sétált gyertyával a kezében a város felhőkarcolóktól körülvett Victoria parkjába, ahol hazafias dalok éneklésével emlékeztek meg a vérbefojtott kínai demokratikus tüntetés 13. évfordulójáról. Hongkong autonómiája miatt a kínai hatóságok a városállam területén tiszteletben tartják a lakosok gyülekezési és szólásszabadságát.

"Az igazi hazafiság az, amikor kiállsz a hitedért akkor is, ha az az életedbe kerül. Valóban tisztelem a Tienanmen téri tüntetőket és minden évben eljövök ide, hogy fejet hajtsak előttük" - mondta az AP-nek az egyik fiatal résztvevő. Pekingben a biztonsági intézkedések szigorúak voltak a nap folyamán a Tienanmen tér környékén, azonban nem érkezett hír arról, hogy Hongkongot leszámítva Kína területén bárhol nyilvánosan megemlékeztek volna az évfordulóról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?