Judit
3 °C
7 °C

Afganisztáni választások - előítéletek nőkkel

MTI
2002.06.06. 10:56
Afganisztánban befejeződött a szavazás a hagyományos törzsi nagy népgyűlés, a loja dzsirga tagjainak megválasztása céljából. Minden afganisztáni etnikai és vallási csoport részt vett a választásokon, amelyen 1554 képviselő, köztük törzsi vezetők, iszlám tudósok, értelmiségiek kaptak arra vonatkozó megbízatástst , hogy helyet foglalhassanak a június 10 és 16 között időszakra összehívott loja dzsirgában. Ennek tanácskozásától várja az ország, hogy 23 évi háború után lefekteti a béke és a stabilitás alapjait.

A mostani szavazáson - a megválasztandókon túlmenően - eleve 160 helyet biztosítottak a nőknek. A hivatalos szavazatszámláláson, amely még csak a részleges eredményt tükrözi, 761 loja dzsirga-képviselő közé mindössze 20 nő került be. A Reuters helyszíni jelentése szerint Kabul egyik körzetében hat nő is jelöltette magát a választásokra, de egyikük sem jutott be a testületbe. A női jelöltek szerint csalás történt, mert a férfiak nem akarják visszaállítani a nők jogait a tálib rendszer bukása után sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?