Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Kivégzések Vietnámban

MTI
2002.06.07. 15:45
Több halálos ítéletet hajtottak végre Vietnamban nemi erőszakért és gyilkosságért az elmúlt hetekben. Vietnam középső részén, Daklak tartományban kivégeztek egy 37 éves tanárt, aki megerőszakolt hat nyolc év körüli diáklányt, további hatot pedig molesztált. A kivégzést annak ellenére végrehajtották, hogy az áldozatok szülei kegyelemért folyamodtak az illetékes hatóságokhoz. A nyilvánvaló bizonyítékok ellenére a férfi tagadta az ellene felhozott vádakat.

Csütörtökön a vietnami fővárosban három harminc év alatti fiatalembert is kivégeztek, akik kiraboltak és megöltek két motoros taxisofőrt. Mindhárman rendszeres kábítószer-fogyasztók is voltak.

Évente több mint száz emberen hajtanak végre halálos ítéletet az ázsiai országban. Az elmúlt öt évben csak kábítószer-csempészet miatt 310 emberre szabták ki a legsúlyosabb büntetést. Halállal kell felelniük tettükért a gyilkosoknak, a nemi erőszak elkövetőinek és a hazaárulóknak is. 1997-ben ugyan 77-ről 44-re csökkentették azoknak a bűntetteknek a számát, amelyek elkövetése esetén halálos ítélet szabható ki, de nemzetközi emberjogi szervezetek továbbra is bírálják Vietnamot a kivégzések miatt. Az AFP hírügynökség adatai szerint ebben az évben 13 embert végeztek ki a délkelet-ázsiai országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!