Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétmillióan támogatják Castro rendszerét Kubában

MTI
2002.06.18. 06:07
Csaknem az összes kubai választópolgár, hét és fél millió ember aláírta már azokat az íveket, amelyeken a szocialista rendszer alkotmányos bebetonozását támogatók nevét gyűjtik össze. Fidel Castro elnök indítványára 130 ezer aláíróhelyen gyűjtik az aláírásokat ahhoz az alkotmánymódosítási javaslathoz, amely szerint a kubai gazdasági, politikai és társadalmi rendszer örök, érinthetetlen. A hivatalos kubai sajtó szerint az első két nap alatt hét és fél millió aláírás gyűlt össze.

A belföldi politikai ellenzék hevesen elítélte a Castro által népszavazásként aposztrofált kezdeményezést, mivel a szavazópolgároknak nincs más lehetőségük, mint támogatni az indítványt. A kubai vezetés célja az akcióval az, hogy meghiúsítsa az ellenzék népszavazási kezdeményezését, a Varela-tervet, amely szerint az ország lakossága hiteles referendumon dönthetne a demokratikus reformokról – állítják. Az AP szerint több kubai beszámolt arról, hogy bár a hatóságok közvetlen nyomást nem gyakoroltak az emberekre, mégis egy olyan társadalomban, amelyben a politikai lojalitás befolyásolja az emberek mindennapi életét, kötelezve érezték magukat az aláírásra, tudván, hogy felhívják magukra a figyelmet, ha nem így tesznek – jelenti az MTI.