Árpád
-2 °C
4 °C

Megalakult az afgán átmeneti kormány

MTI
2002.06.19. 21:30
Az afganisztáni rendezés újabb szakaszában Hamid Karzai afgán elnök szerdán este kinevezte átmeneti kormányát, amelyben - az eddigi ideiglenes kormány etnikai összetételével kapcsolatos aggályokra megoldást találva - csökkentette a tádzsik nemzetiségű vezetők befolyását a kulcsfontosságú tisztségeken. Karzai szerda este a Kabulban ülésező hagyományos afgán törzsi gyűlés, a loja dzsirga előtt jelentette be 14 miniszterének kinevezését; rajtuk kívül három elnökhelyettest és a legfelsőbb bíróság vezetőjét is kinevezte. A loja dzsirga jóváhagyta a kinevezéseket.

Az afgán átmeneti kormány megalakulása az afganisztáni rendezésről az ENSZ égisze alatt a télen Bonnban tető alá hozott megállapodás "felezőpontján" található. A loja dzsirga által a múlt héten afgán elnökké választott Karzai vezetésével tavaly december óta ideiglenes kormány működött a közép-ázsiai országban. Ezt követően lép most hivatalba másfél éves megbízatással az átmeneti kormány, a harmadik szakaszban pedig majd alkotmányozó nemzetgyűlés alakul és szabad választásokat írnak ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?