Judit
2 °C
7 °C

Leváltották a jugoszláv vezérkari fõnököt

MTI
2002.06.24. 21:54
Vojislav Kostunica jugoszláv államfő elnöki rendelettel leváltotta hétfőn Nebojsa Pavkovicot, a jugoszláv hadsereg vezérkari főnökét. Pavkovic állítólag még a nap folyamán sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelenti, hogy leváltása nem törvényes. Kostunica állítólag Branko Krga tábornokot jelöli Pavkovic helyére.

Az elnöki rendeletet hétfőn megelőzte a jugoszláv legfelsőbb védelmi tanács ülése, amelyen Kostunicának állítólag nem sikerült leváltania Pavkovicot. Mind a Beta hírügynökség, mind a B92 rádió úgy tudja, hogy az államfő a tanács ülésén indítványozta Pavkovic menesztését, de a testület munkájában részt vevő vezérkari tisztek követelték az államfőtől, hogy indokolja meg, miért van erre szükség. Kostunica állítólag elzárkózott a magyarázattól, és kellemetlen szóváltásba keveredett Pavkoviccsal.

Az államfő állítólag a tanács ülésén elszenvedett kudarc miatt kényszerült arra, hogy elnöki rendelettel menessze Pavkovicot. A védelmi tanács ülésén a vezérkari főnök leváltását támogatta Milan Milutinovic szerbiai és Milo Djukanovic montenegrói elnök is. Mindketten azt javasolták, hogy Pavkoviccsal együtt távozzanak a vezérkartól a hozzá hű tisztek, elsősorban Ace Tomic, a katonai rendőrség parancsnoka.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?