Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Leváltották a jugoszláv vezérkari fõnököt

MTI
2002.06.24. 21:54
Vojislav Kostunica jugoszláv államfő elnöki rendelettel leváltotta hétfőn Nebojsa Pavkovicot, a jugoszláv hadsereg vezérkari főnökét. Pavkovic állítólag még a nap folyamán sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelenti, hogy leváltása nem törvényes. Kostunica állítólag Branko Krga tábornokot jelöli Pavkovic helyére.

Az elnöki rendeletet hétfőn megelőzte a jugoszláv legfelsőbb védelmi tanács ülése, amelyen Kostunicának állítólag nem sikerült leváltania Pavkovicot. Mind a Beta hírügynökség, mind a B92 rádió úgy tudja, hogy az államfő a tanács ülésén indítványozta Pavkovic menesztését, de a testület munkájában részt vevő vezérkari tisztek követelték az államfőtől, hogy indokolja meg, miért van erre szükség. Kostunica állítólag elzárkózott a magyarázattól, és kellemetlen szóváltásba keveredett Pavkoviccsal.

Az államfő állítólag a tanács ülésén elszenvedett kudarc miatt kényszerült arra, hogy elnöki rendelettel menessze Pavkovicot. A védelmi tanács ülésén a vezérkari főnök leváltását támogatta Milan Milutinovic szerbiai és Milo Djukanovic montenegrói elnök is. Mindketten azt javasolták, hogy Pavkoviccsal együtt távozzanak a vezérkartól a hozzá hű tisztek, elsősorban Ace Tomic, a katonai rendőrség parancsnoka.