Valér
-2 °C
0 °C

Az uniós polgárok fele támogatja a bővítést

euractiv.hu
2002.06.25. 11:23
Az uniós polgárok fele támogatja az Európai Unió bővítését. Leginkább a dánok és a görögök pártolják az új tagok befogadását, míg a franciák közel fele ellenzi azt - derül ki az Eurobarometer felméréséből.

Az Európai Unió közvélemény-kutatójának legújabb felmérése szerint az EU polgárainak 50 százaléka támogatja az Unió bővítését. Az EU 15 tagállamából 11 országban 50 százalék feletti a bővítés támogatottsága. A kivételek: Ausztria (45 százalék), Németország (43 százalék), Franciaország (40 százalék) és Nagy-Britannia (38 százalék). Dániában és Görögországban a legmagasabb az új tagok belépését támogatók aránya, mindkét országban a lakosság valamivel több mint kétharmada híve a bővítésnek (68, illetve 67 százalék).

Ezzel szemben Franciaországban a lakosság közel fele (47 százalék) ellenzi a bővítést. A franciákon kívül még négy országban a polgárok több mint egyharmada nem látná szívesen az új tagok csatlakozását: Németországban és Ausztriában 36-36, Nagy-Britanniában 35, míg Luxemburgban 34 százalékos a bővítést ellenzők aránya. A felmérés 15.987 uniós polgár megkérdezésével készült, március 29. és május 1. között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!