Ödön
2 °C
11 °C

Újabb feljelentések Pinochet ellen

Inforádió
2002.06.26. 21:05
A kínzások áldozatainak szerdai emléknapján Santiagóban két újabb feljelentést tettek Augusto Pinochet volt chilei diktátor ellen, szemére vetve, hogy felelős 38 egykori politikai fogollyal szemben alkalmazott embertelen bánásmódért. A most benyújtott egyik panasz szerint a volt diktátor és katonai rendszerének titkosrendőrsége, a DINA vétkes 21 politikai fogoly elrablásában és a Grimaldi-villa nevű titkos internálóközpontban véghezvitt megkínzásában.

A másik kereset a haditengerészeti felderítő szolgálat (SIN) számlájára írja, hogy 1973 szeptemberében Pinochet parancsára megkínoztak 17 tengerésztiszt-helyettest, akiket hazaárulással vádoltak, mert nem működtek közre a szeptember 11-i puccs előkészítésében.

Pinochet tábornok ellen több mint 300 keresetet nyújtottak be a diktatúrája (1973-1990) alatt elkövetett bűnökért, amelyek háromezernél több ember halálához vagy eltűnéséhez vezettek. Az ellene indított első bírói eljárást azonban a santiagói fellebbviteli bíróság 2001 júliusában felfüggesztette, tekintettel Pinochet megromlott egészségére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?