Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Újabb feljelentések Pinochet ellen

Inforádió
2002.06.26. 21:05
A kínzások áldozatainak szerdai emléknapján Santiagóban két újabb feljelentést tettek Augusto Pinochet volt chilei diktátor ellen, szemére vetve, hogy felelős 38 egykori politikai fogollyal szemben alkalmazott embertelen bánásmódért. A most benyújtott egyik panasz szerint a volt diktátor és katonai rendszerének titkosrendőrsége, a DINA vétkes 21 politikai fogoly elrablásában és a Grimaldi-villa nevű titkos internálóközpontban véghezvitt megkínzásában.

A másik kereset a haditengerészeti felderítő szolgálat (SIN) számlájára írja, hogy 1973 szeptemberében Pinochet parancsára megkínoztak 17 tengerésztiszt-helyettest, akiket hazaárulással vádoltak, mert nem működtek közre a szeptember 11-i puccs előkészítésében.

Pinochet tábornok ellen több mint 300 keresetet nyújtottak be a diktatúrája (1973-1990) alatt elkövetett bűnökért, amelyek háromezernél több ember halálához vagy eltűnéséhez vezettek. Az ellene indított első bírói eljárást azonban a santiagói fellebbviteli bíróság 2001 júliusában felfüggesztette, tekintettel Pinochet megromlott egészségére.