Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Három nap múlva véget ér a boszniai ENSZ-misszió

BBC
2002.07.01. 09:48
Kevesebb, mint három napja maradt az ENSZ-nek arra, hogy biztosítsa jövőbeni békefenntartó küldetéseket, miután az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsban (BT) megvétózta a jelenleg szolgálatot teljesítő misszió mandátumának meghosszabbítását. Az amerikaiak az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság elleni tiltakozásból szavaztak a meghosszabbítás ellen. Az ENSZ békefenntartó küdetése hivatalosan hétfőn hajnal négy órakor ért véget.
A BT később három nappal meghosszabbította a küldetést, hogy időt adjon a kérdés megtárgyalására - bár a megfigyelők szerint kevés esélye van a megállapodásra. A NATO saját részéről folytatná békefenntartó tevékenységét - a szervezetnek 19000 katonája, köztük 3100 amerikai teljesít szolgálatot Boszniában -, melyhez nincsen szüksége az ENSZ BT felhatalmazására. Az amerikaiak a szintén hétfőn felállítandó Nemzetközi Büntetőbíróság miatt nem hosszabbítanák meg békefenntartóik mandátumát. Attól tartanak ugyanis, hogy katonáikat bárki feljelenthetné. Az Egyesült Államok félelmeit alaptalannak nevezte Kofi Annan, mondván a bíróság csak akkor avatkozik közbe, ha a küldő állam eljárást kezdeményez saját állampolgára ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?