Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Nyilvánosságra került az Irak elleni támadás terve

MTI
2002.07.05. 18:52
Már előrehaladott állapotban van az amerikai terv Irak megtámadására. Katonák és tengerészgyalogosok tízezrei támadnának három fronton, földön, vízen, levegőben - jelentette pénteki számában a The New York Times. A napilap egy szigorúan titkos dokumentumból idéz, amelyet a tampai (floridai) központi parancsnokságon készítettek.

A terv szerint nyolc országban - köztük valószínűleg Katarban és Törökországban - állomásozó harci repülőgépek százai indulnának óriási légicsapásra célpontok ezrei ellen, beleértve repülőtereket, országutakat és optikai szálas kommunikációs központokat. Különleges erők és titkos CIA-ügynökök támadnának raktárakat és laboratóriumokat, amelyekben a feltételezések szerint tömegpusztító fegyvereket és rakétákat gyártanak vagy tárolnak.

George W. Bush amerikai elnököt nagy vonalakban már legalább kétszer tájékoztatták az előzetes tervről, a térségbeli szövetségesekkel azonban még nem tanácskoztak, sőt a dokumentumban említett országokkal sem ismertették, hogy szerepet kapnának bármely Irak elleni amerikai akcióban.