Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bolívia: szoros választási eredmény

Népszabadság
2002.07.08. 07:52
A szavazatok 99,16 százalékának a megszámlálása alapján szoros eredmény született a bolíviai elnökválasztáson: egyik jelölt sem szerzett annyi szavazatot, amennyi elég lenne az elnöki tisztség elnyeréséhez. Az elnökválasztási versengés két éllovasa - Gonzalo Sanchez de Lozada, dúsgazdag bányatulajdonos és volt államelnök (1993 és 1997 között), valamint a jobboldali Manfred Reyes Villa, Cochabamba város polgármestere - a leadott voksok 22,45, illetve 20,95 százalékát szerezte meg. Evo Morales a kokatermelők jelöltje 20,88 százalékos eredményt ért el. A bolíviai alaptörvény szerint most az ország parlamentje, a kongresszus hivatott kiválasztani az elnököt a két vezetőjelölt közül. Augusztus 6-án jár le a jelenleg hivatalban levő Jorge Quiroga elnöki megbízatása, a kongresszusnak addig feltétlenül el kell döntenie a kérdést.

Tíz bolíviai közül hat szegénységben él, sőt a vidéki lakosság soraiban tíz közül kilenc. Az utóbbi években ijesztően nő a bűnözés a koldusszegény dél-amerikai országban, különösen az erőszakos bűncselekmények - bankrablások, emberrablások, pokolgépes merényletek - mutatója emelkedik meredeken.