Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szlovákiában is kinyíltak az állambiztonsági irattárak

MTI
2002.07.10. 17:07
Szerdán a szlovák parlament szentesítette a Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) létrehozásáról rendelkező törvényt. A korábbi politikai rendszerek titkosszolgálati anyagait gyűjteni hivatott intézményben az ország minden polgára betekinthet majd a személyét, vagy a jogelődjét érintő állambiztonsági iratokba. Jóllehet a posztkommunista országok többségében már korábban létrejöttek a hasonló intézmények, az 1993-tól önálló Szlovákia eddigi törvényhozásában nem volt elegendő a hajlandóság egy ilyennek a létrehozására.

Egyrészt azért nem, mert - mint a közös Csehszlovákia egykori állampolgárai - ezt a szlovákiai illetőségű személyek Csehországban is megtehették: egyéni kérelem alapján ott betekinthettek az egykori csehszlovák állambiztonsági szolgálat (StB) személyüket érintő dokumentumaiba. Másrészt azért, mert a kilencvenes évek elején Prágában, a rendszerváltás utáni szamizdatnak is gyakran aposztrofált Rudé Krávo (Vörös Tehén) közzétette az StB több százezer személy nevét tartalmazó ügynökének, különféle közreműködő "segéderőinek" azóta is sokat vitatott listáját, így számos, a szlovákiai közéletben ma is tevékeny személy számára kínos lett volna a bársonyos forradalom előtti "zavaros múlt" tanulmányozását lehetővé tevő intézmény. Ráadásul: egy több éve hatályos szlovák jogszabály gyakorlatilag minden jogi és erkölcsi következménytől mentesíti az érintetteket.