Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Greenpeace listát készített a Szamost szennyező cégekről

MTI
2002.07.10. 20:02
A Szamos folyót leginkább szennyező romániai cégekről listát hozott nyilvánosságra a Greenpeace szerdán. A Szamos Kolozsvár környéki szakaszára, valamint közvetve a Tisza egész magyarországi folyórészletére legfőbb környezeti veszélyt az Agrocomsuin sertéstelep, a Somes Dej papírgyár, a Remin bányatársaság, valamint a Terepia gyógyszergyár jelenti.

A Bontidán lévő sertéstelep másodpercenként több mint 30 liter, szerves anyagokkal fertőzött szennyvizet enged a folyóba. A dézsi Somes Dej papírgyár hagyományos rendszerű klórfehérítéses technológiát használva mérgezi a Szamost másodpercenként 300 liter mérgező lignin és tannintartalmú szennyvízzel. A Remin cég Rodna környéki bányáinak legjelentősebb veszélyforrása a társaság két ülepítőtava. A kolozsvári Terapia gyógyszergyár magas koncentrátumban enged szerves anyagokat és cianidokat a Szamosba - derül ki a közleményből. A Greenpeace a cégeknek segítséget ajánl a környezetszennyezések visszaszorítására.