Viola
-6 °C
-2 °C

Tanúskodik a Milosevics-perben a szerb állambiztonság ex-vezetője

MTI
2002.07.10. 20:11
Tanúskodni fog Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő hágai perében Radomir Markovics, a szerb belügyminisztérium állambiztonsági szolgálatának egykori vezetője - jelentette szerda este a belgrádi B92 rádió. Markovics ügyvédje, Dusan Masics a rádióállomásnak nyilatkozva közölte: védence azt kérte a bíróságtól, hogy mindenféle biztonsági intézkedés nélkül állhasson a törvényszék elé.

Markovicsot 2001. július 6-án egy év börtönre ítélték állami titkok kiszolgáltatása miatt. Más bűncselekményeket is rónak a titkosrendőrség egykori főnökének terhére: jelenleg is folyik ellene a per az úgynevezett ibari főúton 1999-ben elkövetett merénylet ügyében, amelynek kiszemelt célpontja Vuk Draskovics, a milosevicsi ellenzék egykori vezéralakja volt. Draskovics megsérült, de az általa vezetett Szerb Magújhodási Mozgalom négy tagja életét vesztette, amikor egy homokkal megrakott teherautó Belgrád közelében nekihajtott a Draskovicsot szállító gépkocsinak.

A volt kémfőnököt merénylet megszervezésével vádolják. Markovics 1998 októberétől egészen 2001. január 25-ig volt az állambiztonsági szolgálat vezetője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!