Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A svédek megtanítják a török rendőröket az emberséges kihallgatásra

MTI
2002.07.10. 20:44
A török rendőröket svéd kollégáik oktatják arra, hogyan kell a gyanúsítottakat emberi jogaik megsértése nélkül, törvényesen kihallgatni. Török újságok beszámolói szerint az országos rendőr-főkapitányság svéd szakértőket hozatott az országba, akik az európai uniós tagságra készülő Észtországban már elláttak hasonló tanácsadói feladatokat. A svédek az utóbbi néhány napban több rendőrkapitányságon felkeresték a kihallgatóhelyiségeket, és elbeszélgettek a kihallgatótisztekkel, akik hiányos kiképzésükre panaszkodtak.

A szakértők most előterjesztenek a török félnek egy olyan koncepciót, amelynek alapján átalakítják a kihallgatóhelyiségeket, javítanak a rendőrök kiképzésén Törökországban. A megfelelő személyi feltételek és krimináltechnológiai berendezések hiánya miatt a török rendőrség mostanáig gyakran alkalmazott megfélemlítést és erőszakot, hogy beismerő vallomást csikarjon ki a gyanúsítottakból. A Törökország európai uniós tagságához vezető úton az egyik legnagyobb akadály, hogy a rendőrségi őrszobákon még mindig előfordul kínzás.