Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem született megállapodás az USA és a Nemzetközi Bíróság között

MTI
2002.07.12. 06:23
Továbbra sincs megállapodás az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatképes többsége között abban a tekintetben, hogy miként lehet mentesíteni a most alakuló Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtti eljárás alól azokat a békefenntartókat, akiknek a hazája nem csatlakozott az ICC létrehozásáról szóló, 1998-ban Rómában kidolgozott megállapodáshoz.

Az ICC arra hivatott, hogy állandó jellegű nemzetközi ítélkező fórumként eljárjon az ez év július 1. utáni háborús bűnök, emberiség elleni bűncselekmények, népirtások, illetve egyéb súlyos, tömeges emberi jogsértések ügyeiben akkor, ha az elkövető személy saját országa nem tud vagy nem akar eljárni az egyén ellen. Abban különbözik a szintén Hágában - immár évek óta - működő törvényszéktől, hogy azt kifejezetten a délszláv háborúk során elkövetett cselekmények ügyeiben történő eljárásra hozták létre.