Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A PKK terrorszervezetté nyilvánítása ellen tüntettek a magyarországi kurdok

MTI
2002.07.13. 13:29
Tiltakozott a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorista szervezetté nyilvánítása ellen a Magyarországon élő kurdok és szimpatizánsaik egy csoportja a Gellért-hegyi Szabadság-szobornál és az EU Európai Bizottsága magyarországi delegációjának irodája előtt. Az EU májusban minősítette a PKK-t terrorszervezetté. "A PKK megalakulása óta a kurd nemzet szabadságáért, a kurdok jogaiért küzd, sohasem merült fel, hogy terrorszervezet lenne" - nyilatkozta a kérdésről Szaid Sipan, a Kurdisztáni Információs és Kulturális Iroda politikai ügyekért felelős vezetője. A kurd hadsereg négy évvel ezelőtt letette a fegyvert, s a békefolyamat érdekében hivatalosan fel is oszlatta önmagát, így nem értik az uniós döntést.

A mintegy 30-40 főnyi, részben népviseletbe öltözött, kurd zászlókkal és "A kurdok békét és igazságot kérnek", illetve "Szabadságot Öcalannak" feliratú transzparensekkel tüntető csoport a Szabadság-szobortól rendőri biztosítás mellett vonult az Európai Bizottság rezidenciájához. A demonstrálók hangosan éltették Abdullah Öcalant, a PKK Törökországban bebörtönzött és halálra ítélt vezetőjét. Az unió képviseleténél átadták Jürgen Köppennek, az Európai Bizottság budapesti nagykövetének azt a mintegy 850 aláírást tartalmazó petíciót, amely a PKK terrorista szervezetek listájáról való levételét, valamint a kurd nép politikai és demokratikus jogainak elismerését kéri az Európai Uniótól.