Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gibraltár nem tartozna Spanyolországhoz

MTI
2002.07.13. 15:40
Hajnalig tartó demonstrációkon tiltakozott Gibraltár lskossága az ellen, hogy a brit kormány pénteken bejelentette, kész elfogadni Spanyolországgal a megosztott szuverenitást a terület felett. Az ibériai félsziget déli csücskén található félsziget háromszáz éve folyamatos vita tárgyát képzi a két ország között. Spanyolország teljes szuverenítást követel a félsziget felett, a brittek által is elfogadott javaslat szerint 50 évig megosztanák a fennhatóságot a "szikla" felett. Jack Straw brit külügyminiszter Szerint a kérdésről ügydöntő népszavazáson a félsziget lakói döntenek majd.
A spanyol kormány üdvözölte a londoni bejelentést, amely ugyanakkor brit ellenzéki körökben rendkívül heves tiltakozást váltott ki. A konzervatívok azzal vádolták a munkáspárti kormányt, hogy gyakorlatilag elfogadta a megosztott szuverenitást, még mielőtt Gibraltár lakossága referendumon mondott volna véleményt. Gibraltár kormánya ugyancsak nyilatkozatban tiltakozott a pénteki brit bejelentés ellen. "Jack Straw külügyminiszternek tudnia kell, hogy Gibraltár népe elutasítja a megosztott szuverenitást" - hangsúlyozta a terület kormánya.