Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem adja fel futballpályányi szigetét Spanyolország

BBC
2002.07.15. 16:13
"Spanyolország nem fogadja el a kialakult helyzetet" - mondta a spanyol parlamentben elhangzott beszédében Jpse Maria Aznar miniszterelnök a Petrezselyem-sziget marokkói megszállásáról. Az afrikai ország partjaitól kétszáz méterre fekvő, 14 hektár területű - a Margitsziget 300 hektár méretű - szigetet tizenkét marokkói katona szállta meg pénteken. A marokkói akció célja, hogy katonái lecsapjanak a nemzetközi terrorizmusra és emberkereskedelemre. Lépésével atz afrikai ország azonban megsértette a spanyol szuverenitást.
Spanyolország négy hadihajót vezényelt az afrikai partokon fekvő Ceuta és Melilla városok védelmére, bár továbbra is békés megoldásra törekszik. A marokkói területre beékelődött városok folyamatosan vita tárgyát képezik a két ország között. A két város és a part menti szigetek hovatartozásáról a Marokkó függetlenné vállásakor kötött 1956-os megállapodás rendelkezik. Marokkói vélemény szerint azonban a Petrezselyem-sziget vitathatatlanul az afrikai ország fennhatósága alá tartozik.