Olivér
5 °C
8 °C

Az IRA bocsánatot kért

MTI
2002.07.16. 21:52
Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) kedden - az elmúlt évtizedekben először - hivatalos nyilatkozatban bocsánatot kért azoknak az északír polgári áldozatoknak a hozzátartozóitól, akik fegyveres akciói során vesztették életüket. A brit kormány és az északír protestánsok legerősebb pártja, az Ulsteri Unionista Párt egyaránt üdvözölte a tartományi katolikus mozgalom fegyveres szárnyának tartott szervezet mindeddig példa nélküli állásfoglalását, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a jövőben nem szavakra, hanem tettekre van szükség.

A belfasti An Phoblacht (Republican News) című lapban közzétett nyilatkozatban az IRA mindenekelőtt azoknak az áldozatoknak a hozzátartozóitól kért "őszinte bocsánatot", akik az 1972. július 21-i belfasti robbantások következtében vesztették életüket. A kereken harminc évvel ezelőtti nap a több évtizede tartó északír polgárháború egyik legdrámaibb eseményeként, "véres péntekként" került be az erőszak miatt oly sokat szenvedett tartomány történetébe. A 75 percen keresztül tartott merénylethullám - mintegy 20, különböző helyeken végrehajtott robbantás - következtében kilenc polgári személy vesztette életét, és csaknem kétszázan rendkívül súlyos testi és lelki sérüléseket szenvedtek. A brit kormány azonnal üdvözölte az IRA nyilatkozatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?