Aliz
6 °C
14 °C

Tarthatatlan az emberi jogi helyzet Csecsenföldön

MTI
2002.07.18. 19:09
Az emberi jogi helyzet Csecsenföldön teljes mértékben elfogadhatatlan - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Abdul-Hakim Szultigov, a Vlagyimir Putyin orosz elnök által nemrégiben kinevezett csecsenföldi emberi jogi biztos. Az orosz megbízott bírálta az orosz hadsereg tisztogató akcióit, melyek során csecsen településeket zárnak le, és házról házra kutatnak feltételezett lázadók után. Nemzetközi emberi jogi szervezetek tisztázatlan halálesetek, emberek elhurcolása, és a katonai kormányzat egyéb visszaélései ellen már régóta folyamatosan szót emelnek.

Szultigov barbárnak nevezte a helyzetet, és úgy vélte, hogy a különleges akcióknak semmilyen esetben sem szabad sértenie az emberi jogokat. Az orosz biztos szerint a három éve tartó katonai hadműveletek már megtörték a csecsen lázadók erejét, ezért itt az ideje, hogy a katonai kormányzat alávesse magát a polgári hatóságoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?