Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Afrikai first ladyk az AIDS ellen

MTI
2002.07.18. 19:58
A szerzett immunhiányos betegség által leginkább sújtott afrikai országok közötti párbeszéd és segítségnyújtás előmozdítására 18 afrikai államfő felesége csütörtökön Genfben megalapította az "afrikai elnökfeleségek AIDS-ellenes szövetségét". "Feltett szándékunk, hogy aktívabb szerepet vállaljunk a betegség elleni küzdelemben, és megosszuk tapasztalatainkat egymással" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Simone Gbagbo, az elefántcsontparti államfő neje, aki nemrégiben egy hetet töltött Ugandában, s ott AIDS-kutatókkal és a betegség megelőzésén fáradozó orvosokkal találkozott.

A first ladyk reményüket fejezték ki, hogy munkájukkal hozzájárulhatnak a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok - a nők és lánygyermekek - megóvásához a fiatalok felvilágosítása és az asszonyok óvszerekkel való ellátása révén. Michel Sidibe, az ENSZ AIDS-programjának (UNAIDS) afrikai igazgatója szerint az új szervezet nagyon sokat tehet a járvány elleni küzdelemben. "Az elnökfeleségek segíthetnek ledönteni a hallgatás falát, amely elválasztja a fertőzötteket az egészségesek világától" - mondta Sidibe. Az AFP jelentése szerint a szövetségnek Burundi, Egyenlítői-Guinea, Elefántcsontpart, Gabon, Gambia, Ghána, a Kongói Köztársaság, Lesotho, Libéria, Madagaszkár, Mali, Ruanda, Szenegál, Szudán, Tanzánia, Zambia, Zimbabwe és a Zöld-foki Köztársaság elnökfelesége a tagja.

A világon jelenleg 40 millió HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 28,1 millióan Afrikában, a Szaharától délre élnek.