Gusztáv
3 °C
7 °C

Afrikai first ladyk az AIDS ellen

MTI
2002.07.18. 19:58
A szerzett immunhiányos betegség által leginkább sújtott afrikai országok közötti párbeszéd és segítségnyújtás előmozdítására 18 afrikai államfő felesége csütörtökön Genfben megalapította az "afrikai elnökfeleségek AIDS-ellenes szövetségét". "Feltett szándékunk, hogy aktívabb szerepet vállaljunk a betegség elleni küzdelemben, és megosszuk tapasztalatainkat egymással" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Simone Gbagbo, az elefántcsontparti államfő neje, aki nemrégiben egy hetet töltött Ugandában, s ott AIDS-kutatókkal és a betegség megelőzésén fáradozó orvosokkal találkozott.

A first ladyk reményüket fejezték ki, hogy munkájukkal hozzájárulhatnak a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok - a nők és lánygyermekek - megóvásához a fiatalok felvilágosítása és az asszonyok óvszerekkel való ellátása révén. Michel Sidibe, az ENSZ AIDS-programjának (UNAIDS) afrikai igazgatója szerint az új szervezet nagyon sokat tehet a járvány elleni küzdelemben. "Az elnökfeleségek segíthetnek ledönteni a hallgatás falát, amely elválasztja a fertőzötteket az egészségesek világától" - mondta Sidibe. Az AFP jelentése szerint a szövetségnek Burundi, Egyenlítői-Guinea, Elefántcsontpart, Gabon, Gambia, Ghána, a Kongói Köztársaság, Lesotho, Libéria, Madagaszkár, Mali, Ruanda, Szenegál, Szudán, Tanzánia, Zambia, Zimbabwe és a Zöld-foki Köztársaság elnökfelesége a tagja.

A világon jelenleg 40 millió HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 28,1 millióan Afrikában, a Szaharától délre élnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!