Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Letaróztattak egy al-Kaida-gyanúsítottat

MTI
2002.07.20. 13:17
Tizenkét millió dollár értékű hamis csekket találtak az amerikai vámhatóságok Detroit nemzetközi repülőterén egy jordániai születésű férfinál, akit az al-Kaida terrorhálózattal való kapcsolatokkal gyanúsítanak. A The Washington Post szombati jelentése szerint a 47 éves Omar Sisanit, aki Indonéziából érkezett az Egyesült Államokba, szerdán vették őrizetbe. Az amerikai hírszerzés úgy tudja, hogy több száz al-Kaida tagnak sikerült elmenekülnie Afganisztánból, és Indonéziában találtak menedéket és lehetőséget tevékenységük folytatására.

Az antiterrorista egységek csütörtökön házkutatást hajtottak végre Sisani és felesége otthonában a Michigan állambeli Dearbornban. Az amerikai biztonsági szervek szerint Sisani neve szerepel azoknak a listáján, akiket az Oszama bin Laden vezette szervezet képezett ki Afganisztánban. Ugyancsak találkoztak a nevével azokban a dokumentumokban, amelyeket a terrorellenes koalíció katonái foglaltak le a közép-ázsiai országban. Az is kiderült róla, hogy családja Csecsenföldről származik.

Az amerikai hírszerzés attól tart, hogy az al-Kaida akart ekkora összeget becsempészni az Egyesült Államokba újabb akciók finanszírozására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!