Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szudánban megállapodtak a tűzszünetről

MTI
2002.07.20. 15:18
Megállapodás született a szudáni kormány és a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) között arról, hogy milyen módon vessenek véget a csaknem húsz éve tartó polgárháborúnak. A dél-szudáni lázadó erők egyik névtelenséget kérő szóvivője Nairobiban közölte hogy a kereteket dolgozták ki a vallásgyakorlással és a déli országrész önrendelkezésével kapcsolatos ügyekben, a Kenyában öt hete folyó tárgyalásokon. A részleteket később hozzák nyilvánosságra. A megállapodás tényét kormányforrások még nem erősítették meg, de a kartúmi rádió már bemondta. A déli országrészben 1983-ban, azután ragadtak fegyvert a nagyobb önállóságot követelő felkelők, hogy a muzulmán kormány az egész országban bevezette a mohamedán törvénykezést. Az ez ellen fellázadt déli terület lakossága túlnyomó részt a hagyományos törzsi hitet gyakorolja, míg mintegy 5-10 százalékuk keresztény vallású.

A két évtizeden át tartó háború, és a vele járó nyomorúság kétmillió ember halálát okozta, további négymillióan otthonuk elhagyására kényszerültek. A harc az utóbbi években még jobban fellángolt, mert külföldi olajtársaságok az északi és déli országrész határán olajmezőket találtak. A szudáni kormány idén januárban Genfben megállapodásra jutott a Népi Felszabadítási Mozgalom nevű fegyveres szervezettel. Az a megállapodás az ország középső részén lévő Nuba térségére vonatkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?