Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gibraltárt NATO-bázissá alakítanák a britek

MTI
2002.07.25. 21:37
A madridi kormány csütörtökön üdvözölte azt a brit javaslatot, hogy a Gibraltáron lévő katonai támaszpontot NATO-bázissá alakítsák át, amelyet a szövetség minden tagja igénybe vehetne, köztük Spanyolország is. Ana Palacio, a spanyol diplomácia vezetője közölte: arra várnak, hogy London előterjessze új javaslatát. Az indítvány is bizonyítja, hogy a tárgyalások nem álltak le - tette hozzá. A Gibraltáron lévő katonai támaszpont kérdése egyike azoknak témáknak, amelyek a London és Madrid közötti tárgyalások napirendjén szerepelnek.

A Spanyolország déli csücskén fekvő, brit fennhatóság alatt lévő terület sorsa 300 éve vitatott a két ország között. Madrid magának követeli a Gibraltár fölötti szuverenitást. London mindig is kitartott amellett, hogy Spanyolországgal kötendő bármilyen szerződésnek magában kell foglalnia a területen lévő haditengerészeti és légi támaszpont feletti brit ellenőrzést. Ezt az álláspontot finomította most Peter Hain, az európai ügyek minisztere, aki az El Pais spanyol lapnak nyilatkozott csütörtökön. Véleménye szerint megmaradna azonban a katonai létesítmény feletti brit ellenőrzés, és a kérdésben ez London utolsó szava - hangoztatta a politikus.