Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Munkáspárti győzelem várható Új-Zélandon

MTI
2002.07.27. 13:07
A kormányzó Munkáspárt előnyét mutatják az előrejelzések a szombaton tartott új-zélandi parlamenti választásokon. Amennyiben a Munkáspárt nyert, Helen Clark kormányfő lesz az első új-zélandi politikusnő, aki egymást követő két, három éves parlamenti ciklusban irányíthatja az országot. A kemény stílusú miniszterelnök-asszony népszerűsége töretlen, annak ellenére, hogy a közelmúltban kisebb botrányba keveredett: egy jótékonysági árverésen sajátjaként adott el egy más által készített festményt.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy egyik nagy párt sem szerez abszolút többséget. A wellingtoni Victoria Egyetem által közvetlenül a voksolás előtt végzett közvélemény-kutatás szerint a Munkáspártra a jogosultak 42, legnagyobb riválisára, a Nemzeti Pártra pedig 21 százaléka adná a szavazatát. Egy korábbi felmérés szerint pedig a kisebb pártok, a Zöld Párt, valamint az egyre nagyobb arányú bevándorlás ellen fellépő Új-Zélandi Első Párt előretörése várható, főleg a Nemzeti Párt rovására.

Bár a Csendes-óceáni szigetországban nem kötelező a szavazás, hagyományosan magas a részvételi arány. A legutóbbi választásokon, 1999-ben a választópolgárok csaknem 85 százaléka ment el szavazni.