Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Munkáspárti győzelem várható Új-Zélandon

MTI
2002.07.27. 13:07
A kormányzó Munkáspárt előnyét mutatják az előrejelzések a szombaton tartott új-zélandi parlamenti választásokon. Amennyiben a Munkáspárt nyert, Helen Clark kormányfő lesz az első új-zélandi politikusnő, aki egymást követő két, három éves parlamenti ciklusban irányíthatja az országot. A kemény stílusú miniszterelnök-asszony népszerűsége töretlen, annak ellenére, hogy a közelmúltban kisebb botrányba keveredett: egy jótékonysági árverésen sajátjaként adott el egy más által készített festményt.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy egyik nagy párt sem szerez abszolút többséget. A wellingtoni Victoria Egyetem által közvetlenül a voksolás előtt végzett közvélemény-kutatás szerint a Munkáspártra a jogosultak 42, legnagyobb riválisára, a Nemzeti Pártra pedig 21 százaléka adná a szavazatát. Egy korábbi felmérés szerint pedig a kisebb pártok, a Zöld Párt, valamint az egyre nagyobb arányú bevándorlás ellen fellépő Új-Zélandi Első Párt előretörése várható, főleg a Nemzeti Párt rovására.

Bár a Csendes-óceáni szigetországban nem kötelező a szavazás, hagyományosan magas a részvételi arány. A legutóbbi választásokon, 1999-ben a választópolgárok csaknem 85 százaléka ment el szavazni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!