Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szakadár betörés Csecsenföldön

MTI
2002.07.27. 18:42
Feltehetően Grúziából, a Pankiszi-szorosból mintegy 50 csecsen harcosból álló csoport tört be szombaton Csecsenföld déli, magas hegyektől övezett térségébe. A határon szolgáló orosz csapatok bekerítették a csecseneket és harcba bocsátkoztak velük.

Az orosz csapatok eddig három szakadár harcost öltek meg, kettőt pedig fogságba ejtettek. Orosz részről nem volt veszteség - közölte Szergej Livancov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat észak-kaukázusi főosztálya sajtószolgálatának vezetője.

A határőrök a Krigo folyó szurdokában fedezték fel a csecsen harcosokat, akik hordozható légvédelmi rakétákkal és gránátvetőkkel voltak felszerelkezve. Az összecsapásban öt gránátvetőt és öt rakétakilövőt zsákmányoltak az orosz katonák.

A csecsen csapat délutánra kisebb csoportokra szakadozott és megpróbált kicsúszni az orosz ostromgyűrűből, hogy visszavonuljon Grúziába. Az orosz csapatok tüzérségi tűz alá vették a feltételezett visszavonulási útvonalakat. Viszonylag hosszú idő után ez volt az első jelentősebb behatolási kísérlet Grúzia területéről az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldre.

Egyelőre nem tudni, hogy a határsértők a Pankiszi-szorosban garázdálkodó Ruszlan Gelajev csecsen hadúr emberei közé tartoznak-e vagy sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!