Aliz
6 °C
14 °C

Lövöldözés a Dunán

Népszava
2002.07.29. 06:13
A jugoszláv katonaság rálőtt egy horvát hajóra azon a Duna-szakaszon, amely a két ország közös határát képezi. A hajón egy helyi horvát küldöttség utazott, s a küldöttekkel ott volt néhány gyerekük is. A horvát helyi politikusok úgy kerültek a hajóra, hogy egy Duna-szigeten térségbeli jugoszláv vezetőkkel kívántak találkozni. A küldöttséget a jugoszlávok elfogták, saját oldalukra kísérték és ott egy katonai létesítményben kihallgatták. Az incidens délután történt, a horvátokat este engedték szabadon.

Az ügyből politikai bonyodalom támadt. Bár vasárnap volt, a zágrábi külügyminisztériumba rendelték Jugoszlávia ottani nagykövetét, és kifejezték tiltakozásukat. Ivica Racan horvát miniszterelnök ugyancsak tiltakozást jelentett be jugoszláv kollégájánál, Zoran Djindjicsnél, akivel telefonon beszélt. Racan a helyszínre utazott, hogy ott találkozzon Szvilanovics jugoszláv külügyminiszterrel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?