Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Grönland ismét közelít az EU-hoz

euractiv.hu
2002.07.29. 11:33
Az Európai Unióból eddig egyedüliként kilépett terület, a Dániához tartozó autonóm sziget, Grönland új kapcsolatok kialítására törekszik Brüsszellel. A Grönland élén álló úgynevezett első miniszter, Jonathan Motzfeldt szerint tovább nem tartható az a helyzet, hogy csak halászati egyezményekre korlátozódik a dán autonóm terület és az Európai Unió kapcsolata - írja a Politiken című dán lap. A lassan két évtizede az Európai Közösségekből kivált Grönland olyan partnerségi egyezményt szeretne kötni Brüsszellel, amely megnyitná előtte az Európai Unió különböző programjait a környezetvédelem, a nyersanyagok, az infrastruktúra, a kutatás és az oktatás terén.

A szigeten augusztusban az EU északi dimenziójával kapcsolatban csúcsot is rendeznek, amelynek előkészítése miatt az uniós tagállamok Európai Bizottsághoz rendelt követei a helyszínen tájékozódnak. A grönlandi hatóságok a követek látogatását arra használják fel, hogy bemutassák az ottani életkörülményeket és az infrastruktúra helyzetét. Egyben arra próbálnak rávilágítani, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenie a sziget kicsiny népességének (55 ezer fo) a fenntartható gazdaság kiépítésében. Dánia másik - már 1948-tól - autonóm területe, a Feröer-szigetek sem tagja az EU-nak. A terület a skandináv ország 1973-as csatlakozásakor nem lépett be az Európai Közösségekbe.