Judit
3 °C
7 °C

Marokkó egy másik spanyol sziget miatt is aggódik

MTI
2002.07.30. 07:57
Mohamed Benaisza marokkói külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki spanyol kollégájának, Ana Palaciónak amiatt, hogy hétfőn a spanyol haditengerészet egy fregattja néhány órára lehorgonyzott "a megszállt N,kor-sziget" mellett. A marokkói külügyminisztérium nyilatkozata szerint "e lépéssel a spanyol haditengerészet ismét megsértette Marokkó területi vizeit". A nyilatkozat hozzáteszi, hogy a fregatt még hétfőn délelőtt távozott az Alhucemas-szirtekhez tartozó, a tengerparti Al Hoceima várossal szemben fekvő piciny sziget mellől.

A Földközi-tenger partján fekvő észak-afrikai ország mindig is igényt formált N,kor szigetére, néhány más, az észak-afrikai partok mentén található szigettel együtt, amelyek felett máig Spanyolország gyakorol szuverenitást. Július 11-én a ceutai partoktól mintegy tíz kilométerre található Petrezselyem-sziget miatt robbant ki viszály a két ország között, miután marokkói csendőrök jelentek meg a piciny szigeten. A konfliktust Colin Powell amerikai külügyminiszter közvetítésével sikerült elcsitítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?