Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüntetés Hamid Karzai ellen

Inforádió
2002.08.01. 16:59
A kelet-afganisztáni Hosztban csütörtökön egy helyi hadúr több száz pastu híve tüntetett az ellen, hogy Amid Karzai afgán államfő a tadzsik irányítás alatt álló Északi Szövetséget támogatja. A tiltakozók, akik Pakria tartomány év elején leváltott kormányzójának, Hán Zadar helyi hadúrnak a hívei, azt vetették Karzai szemére, hogy az Északi Szövetségnek kedvez és ezért felszólították, hogy mondjon le államfői hivataláról.

A 3 ezres magánhadsereggel rendelkező Hán Zadar egyébként leváltására válaszul a szomszédos Hoszt tartományban elfoglalta a kormányzói hivatal épületét és nyíltan szembeszáll Karzai hatalmával. Karzai ugyanakkor körözést adott ki Zadar ellen, mert elmozdítását követően rakétatámadást indított Paktia tartomány fővárosa, Gardez ellen, melynek során több polgári személy életét vesztette. Az ügy pikantériája, hogy Zadar az Egyesült Államok egyik legfőbb szövetségese a tálib rendszer és az al-Kaida terrorszervezet maradványai elleni harcban.