Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A cseh kormányfő marasztalja a cigányokat

MTI
2002.08.01. 18:49
Vladimír Spidla kormányfő felszólította a csehországi romákat, hogy ne távozzanak külföldre, ahol többnyire sikertelenül próbálnak menekültstátust szerezni, inkább otthon maradva segítsenek a kormánynak megoldani a problémákat. "A kormány tudatában van annak, hogy az önök helyzete néha nagyon nehéz, hogy a mindennapi életben gyakran szociális és gazdasági problémákkal, olykor diszkriminációval és rasszista jelenségekkel találják magukat szemben. Megértem, hogy ez önök számára nem egyszerű, de a távozással semmit sem oldanak meg" - jelentette ki Spidla nyilatkozatában, amelyet Anna Stárková kormányszóvivő tolmácsolt csütörtökön délután újságíróknak.

Csehországból az utóbbi hónapokban újabb cigány menekülthullám indult meg Nagy-Britannia felé, ahol csak július első felében több mint száznyolcvanan kértek politikai menedéket. A korábbi években a cseh romák Kanadába és a skandináv országokba menekültek.