Valér
-2 °C
0 °C

ICC: Románia mentességet adott az USA-nak

MTI
2002.08.01. 21:41
Románia megállapodott az Egyesült Államokkal, hogy területén a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsai amerikai állampolgárokra nem érvényesek. Románia már ratifikálta az ICC létrehozásáról szóló, 1998-ban Rómában kidolgozott nemzetközi szerződést. Az Egyesült Államok ezzel szemben nem csatlakozott hozzá, arra hivatkozva, hogy ellenséges államok politikai megfontolásokból, hamis állítások alapján próbálhatják majd bűncselekményekkel vádolni és a Nemzetközi Büntetőbíróság elé citálni azokat az amerikaiakat, akik bárhol a világban küldetést hajtanak végre.

Colin Powell amerikai külügyminiszter július 17-én jelezte: kormányának a Föld minden országával kétoldalú szerződést kell kötnie az amerikai polgárok mentességének biztosítása érdekében, ezért minden nagykövet utasítást kapott a megfelelő tárgyalások lefolytatására. Előzőleg megegyezés született az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsának többi tagállama között arról, hogy egy évre mindenképpen mentesítik az ICC előtti eljárás alól azon békefenntartókat, akiknek a hazája nem csatlakozott az ICC-t létrehozó szerződéshez.

Együttműködéséért Románia semmilyen kézzelfogható jutalmat nem kap cserébe. Bukarest azonban - amely abban reménykedik, hogy ősszel meghívást kap a NATO-ba - most nyilvánvalóan jó kapcsolatokat igyekszik kialakítani Washingtonnal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!