Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemzetközi fórumon dönthetnek Kalinyingrád jövőjéről

MTI
2002.08.02. 18:47
Valdas Adamkus litván elnök pénteken azt javasolta, hogy tartsanak nemzetközi fórumot Kalinyingrád ügyében. A litván elnöki hivatal közlése szerint az Európai Unió, Oroszország, valamint Lengyelország, Litvánia és a skandináv országok magas rangú képviselőit hívnák meg az Oroszországtól külön álló, de hozzá tartozó terület jövőjéről szóló tanácskozásra.

A kalinyingrádi térséget 2004 után az akkorra kibővülő Európai Unió tagállami fogják körülvenni. Az új tagországoknak az EU brüsszeli központja szerint a schengeni egyezmény szigorával kell őrizniük határaikat. Moszkva szeretné fenntartani az orosz anyaország és Kalinyingrád közötti vízummentes közlekedést. Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég az orosz-EU kapcsolatok minőségmérőjének nevezte a kalinyingrádi kérdés megoldását.