Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Rajtaütés a nepáli maoista felkelőkön: 15 halott

MTI
2002.08.03. 19:52
A nepáli hadsereg szombaton rajtaütött a maoista felkelők egy újabb bázisán, és megölt 15 lázadót, köztük nyolc nőt. Az ország keleti részén, Dolkha régióban lezajlott összecsapásban hivatalos közlés szerint mindössze egy kormánykatona és két civil sérült meg. A biztonsági erők robbanószert és lőszert, valamint pokolgép felrobbantásához használatos eszközöket találtak a felszámolt táborban.

A támadásban megölt emberekről a nepáli állami tévé filmfelvételt mutatott be. Helyi illetékesek szerint a megölt lázadók egy olyan csoport tagjai voltak, amely pénzt zsarolt ki a falusiakból a felkelés finanszírozása céljából. Egy hasonló rajtaütésben, csütörtök este a biztonsági erők 12 felkelőt öltek meg Radzskot falu közelében, Katmandutól nyugatra.

A hivatalos hadijelentéseket független források nem tudják ellenőrizni, mert az összecsapások többnyire távoli hegyvidéki területeken zajlanak, melyeket a hatóságok lezárnak idegenek előtt. A hatalom rendszerint igen magas adatot közöl a felkelők veszteségéről, és csak a biztonsági erők mérsékelt veszteségeiről szól - jegyezte meg az AP.

A himalájai hindu királyságban az utóbbi hónapokban felerősödtek a harcok, mivel a hadsereg is csatlakozott a rendőri erőkhöz a felkelők távoli hegyvidéki támaszpontjainak felszámolására irányuló hadjáratban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!