Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leverték a katonai puccsot Nigerben

MTI
2002.08.05. 11:55
Levertek egy, az ország elnöke ellen irányuló katonai puccsot hétfőn Niameyben, Niger fővárosában. Hajnalban három helyőrség katonái vonultak Mamadou Tandja államfő rezidenciája elé, és tűz alá vették az épületet. A lázadók több mint két órán tartották ostrom alatt az elnöki palotát. Áldozatokról, illetve anyagi kárról egyelőre nem érkeztek hírek. A puccsot az elnöki testorség hiúsította meg, amelynek tagjai ellenőrzésük alá vonták a fővárost - nyilatkozta Hama Amadou kormányfő. A lázadás 6 nappal korábban robbant ki az ország keleti részén: a katonák a hónapok óta elmaradt zsoldjuk kifizetését követelték a kormánytól.
A mostani zendülés jelentette a legsúlyosabb fenyegetést a polgári kormányzatra nézve Tandja elnök 1999-es beiktatása óta. A nyugat-afrikai országban, ahol 1995-ben ért véget a tuaregek öt éven át tartó felkelése, az elmúlt évtized alatt két puccsot vertek le.