Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Elnöki beiktatás Kolumbiában, pokolgépes merényletekkel

MTI
2002.08.07. 23:01
Legalább három pokolgép robbant a kolumbiai törvényhozás közelében közvetlenül azt megelőzően, hogy az új elnök, Alvaro Uribe Vélez szerdán letette a hivatali esküt. A detonációknak egyes források szerint legalább három, más közlések szerint tíz áldozata volt.
Az 50 esztendős ügyvéd, Alvaro Uribe a május 26-i választásokon győzött, s mandátuma 2006-ig szól. Az Andrés Pastrana leköszönő elnököt váltó liberális politikus kemény fellépést ígért a szélsőséges gerillák ellen.
Az elnöki beiktatási ünnepségeket rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg, ugyanis a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái a leköszönő elnököt "búcsúztató", és az új államfőt "köszöntő" akciókat ígértek, s a múlt hét óta számtalan robbantásos merénylet és támadást hajtottak végre. Ezért csaknem 20 ezer rendőr és katona zárta le Bogotá központját, ahol most először nem a nagy nyilvánosság előtt, a Bolivár téren, hanem a törvényhozásban tette le a hivatali esküt az új elnök. A főváros felett légtérzárlatot is elrendeltek. Egyes értesülések szerint ugyanakkor nem pokolgépek robbantak szerdán, hanem rakéták csapódtak be a kolumbiai szenátus épületének közelében.
Uribe alelnöke, Francisco Santos Calderón ugyancsak szerdán tette le a hivatali esküt a törvényhozásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!