Olivér
4 °C
8 °C

Az atomtámadás évfordulójára emlékeztek Nagaszakiban

MTI
2002.08.09. 06:36
Néma imádsággal, a légoltalmi szirénák hangjával, majd az emlékharangok megkongatásával emlékeztek meg pénteken Nagaszakiban az 57 évvel ezelőtti amerikai atomtámadás áldozatairól. Hirosima után három nappal, 1945. augusztus 9-én, 11 óra 2 perckor robbant fel a Bockscar nevű amerikai bombázó által ledobott "Fat Man" nevű atombomba a város fölött, 74 ezer embert ölve meg azonnal, illetve 1945 végéig. Azóta a nagaszaki atomtámadás áldozatainak száma 129 ezerre emelkedett, s a Japán déli részén fekvő város Béke parkjában álló emlékmű talpazatába most a robbanás következményei miatt az utóbbi egy esztendőben elhunytak - 2564 nevet tartalmazó - listáját is elhelyezték. Hirosimában 227 ezer áldozata volt az atombombának, csaknem 140 ezer közülük a robbanáskor, illetve közvetlenül azt követően vesztette életét.
Ito Icso, Nagaszaki polgármestere az emlékrendezvényen elhangzott békeüzenetében idén először vádolta meg név szerint is az Egyesült Államokat nukleáris politikája miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?